Brinkhallin kartano - kartanoperinnettä Turun saaristossa

 

TERVETULOA BRINKHALLIN KARTANOON

Turun Kakskerran saarella sijaitseva Brinkhallin kartano arvokkaine puistoineen ja puutarhoineen kutsuu vierailulle! Tule tutustumaan kesänäyttelyihimme ja osallistu tapahtumiimme. Kartanon kahvio palvelee taas ensi kesänä. Tarkemmat aukioloajat tulevat keväällä nettisivuillemme. Kartanoon voi tutustua myös ryhmäopastuksilla. Brinkhalliin pääsee myös vesitse.

Kartanon tiloja vuokrataan yksityistilaisuuksiin. Vuokrattavana on päärakennuksen lisäksi kavaljeerisiiven monitoimitila, järvenrantahuvila saunoineen, sekä merenrantahuvila. Myös yksinkertainen leirimajoittuminen on mahdollista väentuvissa kartanon kunniapihan läheisyydessä. 

Jos haluat olla aktiivisesti mukana Brinkhallin toiminnassa, voit liittyä Brinkhallin ystäviin. Ystävien toimintaan kuuluvat muun muassa asiantuntijoiden vetämät talkoot ja kurssit. Jos olet kiinnostunut järjestämään kulttuuritapahtuman Brinkhallissa, ota yhteyttä.

Brinkhallin suojellut rakennukset ovat peräisin pääosin 1790-luvulta, jolloin Turun Akatemian lääketieteen ja luonnontieteen professori Gabriel Bonsdorff suunnitteli ja rakennutti ne ajan moderniin tyyliin. Brinkhallin päärakennus on varhaisin maamme uusklassisista kartanorakennuksista. Kartanon sisätilat ovat asussa, jonka ne saivat 1920-luvulla niin ikään klassisessa hengessä tehdyissä uudistuksissa. Kartanon rakennusten hienovaraiset ja perusteellisiin tutkimuksiin perustuvat kehittämistoimet ovat käynnissä.

Brinkhallin kartanon ympäristö on rikasta ja monipuolista kulttuuri- ja luonnonmaisemaa. Tila rajoittuu etelässä Kakskerranjärveen ja pohjoisessa mereen. Kartanon puutarhat ja puistot ovat saaneet alkunsa 1700-luvulla, osin jo jopa sitä aikaisemmin. Brinkhallin englantilainen puisto on maamme vanhimpia maisemapuutarhoja. Brinkhallin luonnossa vaihtelevat rehevät lehdot ja puistot sekä karut kalliot ja lakimetsät. Alueen kasvillisuus ja eläimistö ovat poikkeuksellisen monimuotoisia käsittäen useita suojeltuja luontotyyppejä.

Brinkhall on monelle tuttu TV2:n historiallisesta Hovimäki-sarjasta ja keväällä 2007 kartanolla kuvatusta Aku Louhimiehen Käsky-elokuvasta.

Kartano on ollut Suomen Kulttuuriperinnön Säätiön hallinnassa vuodesta 2003. Se ostettiin Säätiölle Turun kaupungilta vuonna 2001 Anna ja Signe von Bonsdorffin sukurahastolta saaduilla lahjoitusvaroilla.

Historia toistuu

Vuoden 1818 heinäkuun 12. päivänä vasta Suomen ensimmäisen arkkiaatterin arvon saaneen, luonnonhistorian, eläinlääketieteen, fysiologian, anatomian ja kirurgian professorin Gabriel Bonsdorffin vanhin tytär Anna Catharina vihittiin pappissukuun kuuluneen Nils Ingeliuksen kanssa. Vihkiminen tapahtui Kakskerran kirkossa. Hääjuhlaa vietettiin Brinkhallin kartanossa.

Vuonna 2009, marraskuun 22. päivänä vuonna 1819 aateloidun Gabriel von Bonsdorffin pojanpojan pojanpojan pojanpoika Robert von Bonsdorff vei vihille neiti Eeva Strömin Kakskerran kirkossa herkistävän kauniin ja juhlavin menoin. Tunnelmallista hääjuhlaa vietettiin juhla-asuun puetussa Brinkhallin kartanossa.

Yhteydenotot

puh. 044 094 0048
brinkhall(at)kulttuuriperinto.fi

Postiosoite
Linnankatu 3
20100 Turku

Käyntiosoite
Brinkhallintie 414
20960 Turku