Haukkavuori

 

Haukkavuori on historiallinen maisema- ja luontokohde Ruokolahden ja Rautjärven rajalla Etelä-Karjalassa.

Haukkavuori on 171 metriä korkeana maakuntansa korkein piste. Se tunnetaan näköalapaikkana, jonka maisemat kirvoittavat kokijassaan kansallisromanttisia tunteita. Äkkijyrkkää pudotusta alla kimmeltävälle Sarajärvelle on peräti 80 metriä.

Haukkavuoren laella kallioon on hakattuna Uudenkaupungin rauhan (1721) rajapyykki. Kalliossa erottuu rajaviiva, jonka itäpuolella on tähti ja länsipuolelle kruunu sekä vuosiluku 1722. Samaa linjausta noudattivat jo Pähkinäsaaren (1323) ja Täyssinän (1595) rajat mutta niistä ei kalliossa ole merkintää.

Luonnon monimuotoisuus on Haukkavuorella edustavaa. Suomen Kulttuuriperinnön Säätiön omistama, maa-aineslain nojalla suojeltu alue on osa suurempaa Natura 2000 -aluetta. Alueen luonto on osin lehtomaista.

Haukkavuoren näköalapaikalle pääsee tieltä Rautjärven puolelta pienen patikkamatkan jälkeen. Rautjärven kunnan ylläpitämä opastettu luontopolku (noin 800 m) vie parkkipaikalta Haukkavuoren huipulle. Polku on hyväkuntoinen, mutta jyrkkä. Parkkipaikalla on laavu, ruokailukatos ja tulipaikka sekä käymälä. Näköalapaikalla on pöytä ja penkit eväiden syömiseen, ja sieltä on viitoitus 3 km pituiselle retkipolulle.

Haukkavuoren lahjoitti Suomen Kulttuuriperinnön Säätiölle Etelä-Karjalan maakuntaliitto vuonna 1989.